Topniška ulica 35E, 1000 Ljubljana
Pon. - Pet.: 7.00 - 15.00

Vse o zaščiti tal!

Zaščita tal odstranjevanje premazov in premazovanje

Prava zaščita tal je izjemnega pomena za vse talne površine, za katere želimo da še dolgo ostanejo kot nove. Priporočljivo je, da talne površine premažemo vsaj enkrat letno. Tla premazujemo z različnimi vrstami premazov, ki jih delimo na sijajoče in mat (zmatiran izgled) ter glede na vrsto površine katero bomo premazali – PVC, vinil, kamen, linolej, terrazzo  itd. Nekatere ločimo tudi glede na posamezno lastnost npr. odpornost pri čiščenju z dezinfekcijskimi sredstvi ter protizdrsnost.

Pri negi tal je treba slediti trem osnovnim korakom, ki pomembno prispevajo h končnemu rezultatu:

 1. Odstranjevanje predhodnih premazov in umazanij.
 2. Premazovanje tal.
 3. Vzdrževanje premazanih tal.

POMEMBNO: Pomembno je, da si za vsak korak zaščite tal vzamemo dovolj časa in se ne poslužujemo bližnjic, saj je v tem primeru lahko končni rezultat slab, kar pomeni, da bo potrebno celotni postopek ponoviti. Premazovanje tal je večstopenjski proces, ki obsega čiščenje tal, odstranjevanje predhodnih slojev voska ter nanašanje premaza v več slojih. Vsak izmed korakov zahteva tudi čas za sušenje.

Brezplačno svetovanje o zaščiti tal

Izbira odstranjevalca premaza

Pred nanosom novega sloja premaza moramo vedno najprej odstraniti vse ostanke predhodnih premazov saj tako površino kar najbolje pripravimo. V nasprotnem primeru tvegamo, da se bo premaz luščil in tako ne bo zagotavljal ustrezne varnosti talnih površin.

Odstranjevanje starih premazov je tako najtežji, najbolj umazani, a hkrati najpomembnejši korak zaščite tal, saj je od njega v veliki meri odvisen končni rezultat.

Za odstranjevanje premaza je izjemnega pomena pravilna izbira odstranjevalca, izbira prave barve filca ter stroja za čiščenje in odstranjevanje premazov (v primeru, da bom to počeli strojno).

Za odstranjevanje premazov ponujamo kakovostne izdelke blagovnih znamk Hollu in Sanitec:

 • Hollu Contras – za odstranjevanje premazov na neobčutljivih površinah.
 • Hollu Contras GC – za odstranjevanje premazov na neobčutljivih površinah (večja koncentracija).
 • Hollu Stripex – za odstranjevanje premazov na občutljivih površinah.
 • Hollu Stripex Pro – za odstranjevanje premazov na občutljivih površinah (večja koncentracija).
 • Sanitec Decerante – sredstvo za odstranjevanje premazov in zastarelih umazanij.

Za lažji izbor primernega odstranjevalca si lahko pomagate s spodnjo tabelo.

Odstranjevalec premaza

Izbira pripomočkov

Pred začetkom celotnega postopka zaščite tal je smiseln premislek o potrebnih pripomočkih. V prvem koraku je potrebna je odločitev glede odstranjevanja premazov. Bomo to počeli strojno z uporabo filca ali ročno? Vsekakor strankam priporočamo uporabo stroja, saj si lahko tako proces znatno olajšamo.

V primeru, da se odločimo za ročno odstranjevanje premaza, lahko to naredimo s klap držalom in mikro krpo (v primeru, da je stara plast premaza izredno tanka ali pa ga ni), v nasprotnem primeru pa za to uporabimo ročno držalo filca in filc. Za ostankov premaza po končanem odstranjevanju, se lahko poslužite mokro-suhega sesalca ali potiskača z gumo.

Premaz je najbolj enostavno nanašati z nosilcem za nanos premaza in prevleko. Lahko pa tudi s klap držalom in mikro krpo, ki pa more biti povsem nova in nerabljena.

Ne pozabite tudi na lastno zaščito. Pri odstranjevanju starih premazov ter nanašanju novih vam priporočamo, da se poslužite zaščitnih rokavic in mask.

Izbira pravilnega filca

 • Beli – Najbolj nežen filc za posebno visok sijaj pri suhem poliranju.
 • Rdeči – Univerzalen filc za vzdrževalno dnevno čiščenje.
 • Modri – Srednje abrazivni filc za ribanje, odstranjevanje prask na premazih in občutljivih površinah.
 • Zeleni – Za močno mokro ribanje ter odstranjevanje trdovratnih umazanj in za temeljito čiščenje.
 • Rjav – Za hitro in temeljito odstranjevanje vseh premazov na manj občutljivih površinah.
 • Črn – Za izredno hitro in temeljito odstranjevanje premazov na neobčutljivih površinah.

Filci za odstranjevanje premazov s talnih površin

Odstranjevanje premazov

Po izbiri pravilnih pripomočkov in ustreznega odstranjevalca premazov lahko začnemo z odstranjevanjem.

Odstranjevanja se lotimo v več delih. Najprej odpremo vsa okna in vrata, da zagotovimo ustrezno prezračevanje, saj odstranjevalci pri svojem delovanju izpuščajo strupene hlape. Če boste odstranjevali premaz v prostoru s slabim prezračevanjem morate zagotoviti drug način prezračevanja.

Nato preizkusimo odstranjevalec nekje na robu talne površine, da se prepričamo o skladnosti premaza z našo površino. Po tem, se lotimo odstranjevanja na najbolj oddaljenem kotu prostora ter se pomikamo proti izhodu. Pri ročnem odstranjevanju predlagamo, da si izberete del tal velikosti 60 x 120 cm ter pričnete z odstranjevanjem. Pri strojnem odstranjevanju predlagamo razdelitev tal na velikosti 9 kvadratnih metrov.

Ko smo končali z odstranjevanjem premazov ter pobrali ostanke premazov z mokro-suhim sesalcem ali potiskačem, je potrebno površino še temeljito očistiti z uporabo mop krpe in tople vode.

POMEMBNO: Nikar ne uporabite enake krpe za odstranjevanje premaza oz. čiščenje z vodo in nanašanje novega premaza.

Premazovanje tal

Sama obstojnost premaza je v veliki meri odvisna od frekvence uporabe talnih površin, tako je lahko obstojnost premazanih talnih površin v pisarni veliko daljša od tistih na hodnikih. Pri izbiri premaza moramo upoštevati tip talne površine ter željeni učinek.

Za zaščito tal priporočamo premaze blagovne znamke Hollu:

 • Hollu Diamant – ekstremno trd in trpežen premaz (linolej, pvc).
 • Hollu Linodur – visoko transparentni premaz s trajnim sijajem (linolej, guma).
 • Hollu Titan – ekstremno trd in trpežen premaz.
 • Hollu Porex – visoko transparentni in izjemno trpežni polnilec por (linolej, kavčuk).
 • Hollu Steinpflege – premaz za nego vseh talnih oblog iz naravnega in umetnega kamna.
 • Hollu Met-acryl – univezalni premaz (nizka stopnja sijaja).
 • Hollu Met-control – premaz z protizdrsnim negovalnim filmom. Primeren za uporabo v telovadnicah in javnih prostorih.
 • Hollu Met-hospital – premaz odporen proti dezinfekcijskim sredstvom. Primeren za uporabo v zdravstvu (PVC, linolej, guma).
 • Sanitec Cera Parquet – zaščitni premaz, ki vsebuje čebelji vosek, naravne voske ter polimere (les in parket). Zapolni pore v parketu.
 • Sanitec Cera Metallizzata – čistilni vosek s sijajem in zaščito na osnovi naravnega, sintetičnega in polimernega voska.

Za lažjo izbiro premaza si pomagajte s spodnjo tabelo.

Izbira premaza

Kot je bilo že predhodno omenjeno, mora biti talna površina pred nanašanjem premaza povsem čista in suha.

Vedno začnemo v najbolj oddaljenem kotu ter se premikamo proti izhodu. Za optimalno zaščito tal predlagamo nanos med 2 do 5 slojev premaza. O suhosti premazane površine se prepričamo z otipavanjem – v kolikor je površina lepljiva to pomeni, da sloj še ni suh. Vredno je poudariti tudi, da je količina porabe premaza pri nanašanju prvega sloja najvišja, nato pa se zaradi zapolnitve por v talni površini le-ta z vsakim slojem znatno zmanjšuje. Tako, da je poraba premaza pri zadnjem sloju izjemno majhna.

Po končanem premazovanju priporočamo 24-48 urno sušenje talne površine. Šele nato se lahko lotite strojnega poliranja premaza v kolikor je le-ta sploh potreben.

Vzdrževanje premazanih površin

Enako pomembnost kot prva dva koraka zaščite tal ima tudi samo vzdrževanje premazanih površin.  To lahko počnemo ročno ali strojno z uporabo primernega čistilnega sredstva, kot je Celan Verde, ki se ga po nekajkratni uporabi lahko polira do sijaja. Vsekakor je potrebno poudariti, da more biti čistilno sredstvo pH nevtralno, da premaz ostane na površini. Priporočamo uporabo Sanitec Neutro Floor.

Vsako poliranje talne površine seveda odstrani del premaza. Tako večkrat ko boste polirali talno površino, več premaza boste ob tem odstranili in hitreje bo potreben nov nanos. Če se talna površina več ne odziva na poliranje ali pa postane spolzka, je to znak, da je potrebno novo premazovanje.

Bonus namig: Osvežitev premaza

Če smo na začetku omenili, da se talne površine premazuje vsaj enkrat letno, seveda odvisno od obstojnosti predhodnih premazov in frekvence uporabe talne površine, lahko kratkoročno tudi osvežimo sam premaz ter mu povrnemo nekaj začetnega izgleda.

Premaz osvežimo tako, da očiščeno in suho površino premažemo z novim slojem premaza, ki ga predhodno razredčimo z vodo. Za končni izgled lahko premaz spoliramo z belim filcem.

 

Še vedno niste prepričani kateri premaz je najbolj primeren za vašo površino? Stopite v stik z nami! Skupaj z našimi svetovalci boste našli pravi produkt za vaša tla!

Brezplačna izposoja stroja

Morda vas zanima tudi: