Uporaba pH vrednosti pri čiščenju

pH lestvica čistila

Ste se kdaj vprašali “Zakaj s čistilom za steklo ne odstranim vodnega kamna?” ali pa ste uporabili čistilo, ki je na vaših površinah pustilo trajno poškodbo? Najverjetneje se za tem skriva pH lestvica uporabljenega čistila.

Vrednost pH je merilo jakosti kislega ali alkalnega (baznega) učinka vodne raztopine in je posebno pomemben kriterij pri izboru pravilnega čistila za vrsto madeža in površine. Zlasti pri čiščenju sanitarnih prostorov ima pH vrednost osrednjo vlogo.

 

pH lestvica

 

pH lestvica čistila

 

Za popolno čistočo

Vrednost pH je kemični parameter, ki zagotavlja informacije o tem, katero čistilno sredstvo lahko uporabimo za odstranjevanje nečistoč z različnih vrst površin. Lestvica pH ponazarja kislost, nevtralnost in bazičnost (alkalnost) tekočine. Vrednost pH med 0 in 6 ponazarja kislo raztopino, vrednost 7 predstavlja nevtralne raztopine, medtem ko vrednosti med 8 in 14 lahko pripišemo bazičnim vodnim raztopinam.

Pogosto imajo čistila naslednje pH vrednosti:

 • Detergent za ročno pomivanje posode: pH 7-8
 • Čistilo za WC školjko: pH 1-3
 • Čistila za površine iz kamna: pH 7-10
 • Belilo na osnovi klora: pH 11-13
 • Čistilo za steklo: pH 11
 • Razmaščevalci: pH 10-11
 • Čistilo za pečico: pH 13-14
 • Univerzalna čistila: pH 6-8
 • Šamponi: pH 7-10

Apno, vodni kamen ali rjo lahko enostavno odstranimo s kislimi čistili medtem, ko je za odstranjevanje olj in maščob potrebno alkalno (bazično) čistilo. Za čiščenje občutljivih materialov se uporabljajo čistila v nevtralnem pH območju.

 

Skrb za materiale

pH vrednost je še posebej pomemben dejavnik pri presoji združljivosti čistilnega sredstva z materialom površine. Saj lahko uporaba čistila z napačnim pH pusti trajne poškodbe na površini.

ph lestvica pri čiščenju

Pri proizvajalcih kot je Hollu, lahko informacijo o pH vrednosti čistilnega sredstva razberemo že iz barve zamaška. S tem preprostim barvnim sistemom je pravilnost izbire čistilnega sredstva glede na vrsto umazanije in sestavo oz. material površine, izjemno poenostavljeno!

Hollu ph lestvica čistil

 

Povezani izdelki

 

Morda vas zanima tudi:

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaV trgovino
   Apply Coupon
   Available Coupons
   nakup10 Get 10% off Kupon za popust v višini 10% za dokončanje nakupa!
   nakup5 Get 5% off Kupon za popust v višini 5% za dokončanje nakupa!
   popust10 Get 10% off 10% popust za naše stalne stranke!
   popust5 Get 5% off Kupon za popust v višini 5% ob pridružitvi v našo skupnost.
   Unavailable Coupons
   rojstnidan Get 10% off 10% rojstnodnevno znižanje na celotni nakup! Ne velja za izdelke v akciji. Kuponi se ne seštevajo.