Pravilno čiščenje oken in ostalih steklenih površin

pravilno pomivanje oken

Eno izmed glavnih opravil spomladanskega čiščenja je vsekakor čiščenje oken. Le-ta so po navadi umazana od zime, ne prizanaša pa jim niti cvetni prah, tako da je skrajni čas za temeljito čiščenje. V tokratnem članku vam, po korakih, predstavljamo kako pravilno očistiti okna in pripomočke, ki jih pri tem uporabljamo.

Predno se lotimo čiščenja je potreben razmislek o izboru čistilnega sredstva. Za manjša zunanja okna lahko uporabite sredstvo za čiščenje oken s formulo za odbijanje kapljic, ki preprečuje, da bi se le-te zadržale na oknu, medtem, ko je za čiščenje večjih steklenih površin boljša uporaba raztopine univerzalnega čistilnega sredstva ali čistila za ročno pomivanje posode.

Čiščenje okvirjev

Pred čiščenjem steklenih delov oken se najprej lotimo čiščenja okvirjev. Iz okvirjev najprej posesamo večjo nesnago, nato pa nadaljujemo z univerzalnim čistilom ter čisto mikro krpo.

Čiščenje manjših oken

  1. Najprej napršimo izdelek na stekleno površino z razdalje cca. 25 cm ter ga pustimo delovati nekaj sekund (cca. 10).
  2. Nato vzamemo čisto krpo iz mikrovlaken ter površino obrišemo do suhega. Delo si lahko olajšamo tudi z ročnim držalom mikro krpe ter pripadajočo krpo, ki poskrbi za še efektivnejše čiščenje površin.

Čiščenje večjih oken

  1. V širokem vedru pripravimo željeno raztopino čistilnega sredstva
  2. Nato vzamemo pomivalec stekla dolžine med 25 in 45 cm z namensko prevleko, ki jo potopimo v raztopino.
  3. Raztopino raznesemo po površini z gibi v obliki števila 8, saj bomo s tem temeljito prekrili celotno površino.
  4. Sredstvo pustimo delovati nekaj sekund.
  5. Površino posušimo z uporabo brisalca stekla, Le-tega lahko uporabljamo z gibi v obliki črke S (od zgoraj navzdol) ali z vertikalnimi gibi (od zgoraj navzdol).

Da se umazanija čimmanj zažre v steklo priporočamo temeljito čiščenje steklenih površin vsaj dvakrat letno. Čiščenja oken se lotimo na oblačen dan, ko je manj možnosti za zasušitev sredstva na površini. Ostale nasvete za uspešno spomladansko čiščenje lahko najdete tukaj!

Ne spreglejte našega spektra pripomočkov za čiščenje!

Profesionalni pripomočki za čiščenje

Morda vas zanima tudi: