Pravilna uporaba zaščitnih mask

Pravilna uporaba zaščitnih mask

Kadar govorimo, kihamo, kašljamo in ko dihamo se iz sluznice naših ust in nosu sprosti velika količina kapljic. Kapljice z mikroorganizmi se posledično razpršijo po zraku in ostanejo na koži, sluznicah oseb ki so v bližini ter na površinah, kjer lahko preživijo dlje časa. S prijemanjem teh površin lahko mikrobe prenesemo na nosno ali ustno sluznico oziroma očesne veznice, preko katerih mikrobi vstopajo v naše telo.

Zaščitne obrazne maske se uporabljajo za različne namene na različnih področjih. Zato se tudi njihove funkcije razlikujejo. V naši trgovini lahko izbirate med:

Zaščitna maska KN95 FFP2

Polobrazna zaščitna maska KN 95 (FFP2) uporabniku preprečuje vdihavanje aerosolov (prah, dim, megla) ter hlapov in plinov, ki so nevarni za zdravje. Ščitijo nas pred povzročitelji okužb kot so bakterije in virusi, kamor sodi tudi koronavirus, kateri povzroča bolezen Covid – 19. Polobrazna maska pokriva nos, usta in brado. Zaščito s standardom KN95 priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot minimalni standard zaščite. Maske so narejene iz 4 plasti in so primerne za večkratno uporabo. Vrhnja oz. prva plast zadrži večje delce. Druga plast je elektrostatična plast raztapljanja. Tretja plast je N95 filter, ki preprečuje vhod bakterij. Četrta plast je elektrostatične plast raztapljanja, ki omogoča do 95% filtriranje bakterij in mikrodelcev finega prahu. Pred ponovno uporabo jih je potrebno prekuhati.

Kirurška maska

Medicinska oz. kirurška obrazna maska je namenjena preprečevanju širjenja kapljic nosilca maske v okolico. Obenem uporabnika zaščitijo pred kapljicami, ki prihajajo od oseb v njegovi neposredni bližini. Namenjena so za enkratno uporabo, menjati jih je potrebno na dve uri oz. prej če postanejo vlažne.

Zaščitna pralna maska

Zaščitna pralna maska, ki prekrije nos, usta in brado, in s tem pomaga preprečiti širjenje kapljic, je namenjena splošni zaščiti populacije in omejevanju širjenja okužb. Maska je izdelana iz dveh plasti gosto tkanega bombaža, pralna in primerna za večkratno uporabo. Masko peremo na vsaj 60 °C z običajnimi pralnimi sredstvi. Oprano masko zlikamo na temperaturi namenjeni za bombaž.

Pravilna uporaba zaščitnih mask

Zaščitna maska pa je med in po uporabi kontaminirana. Zato je pomembna pravilna namestitev in odstranitev le te (vir: NIJZ):

pravilna uporaba zaščitnih mask nijz

zaščita proti koronavirusu

Morda vas zanima tudi: