Topniška ulica 35E, 1000 Ljubljana
Pon. - Pet.: 7.00 - 15.00

Izbira podajalnika papirja

Izbira podajalnika papirja

Izbira podajalnika ni tako preprosta, kot si marsikdo misli. Izbor podajalnika vpliva na več dejavnikov, npr. porabo samega papirja ter z njim povezani stroški, nevšečnosti zaradi možnosti pokvarljivosti ipd. Pred izbiro vrste podajalnika pa je pomembno določiti raven obiska v objektu. To pomeni, koliko ljudi v dnevu (ali v uri) bo uporabljalo sanitarije oz. drug objekt kjer bo podajalnik nameščen.Organizacije običajno razlikujejo med naslednjimi tremi stopnjami:

  • Nizka frekvenca obiska – pogosto so to hotelske sobe, manjše pisarne
  • Srednja frekvenca obiska – večje pisarne, restavracije, bari
  • Visoka frekvenca obiska – nakupovalni centri, šole, letališča, stadioni

Šele nato je smiselno pogledati različne vrste podajalnikov, ki so prisotni na trgu.

Podajalniki papirnatih brisač

V grobem poznamo naslednje različice podajalnikov papirnatih brisač:

Podajalnik C,V ali Z zloženih brisač. Prednost teh podajalnikov je predvsem ta, da ne vsebujejo mehanskih delov, kar pomeni, da so možnosti za okvaro minimizirane. Po drugi strani je slabost teh podajalnikov pogosto povečana poraba papirnatih brisač, saj jih je mogoče izvleči večjo količino naenkrat, tako da niso primerni za uporabo v prostorih z veliko frekvenco ljudi.

Podajalnike papirnatih brisač v roli pa delimo na »Autocut« podajalnike s sistemom avtomatskega odreza ter podajalnike brisač s centralnim izvlekom. Prve delimo tudi glede na način delovanja, t.j. ročne in senzorske (baterijske). Prednost teh podajalnikov je predvsem ekonomičnost porabe, saj omogočajo odvzem brisač po kosu, kar posledično lahko prispeva tudi k ohranitvi okolja. Po drugi strani imajo te podajalniki veliko mehanskih komponent, kar povečuje možnost okvare ter morebitnega zatikanja papirja. Podajalniki brisač s centralnim izvlekom pa so posebej prilagojeni za uporabo v večjih kuhinjah. Podobno kot pri podajalnikih zloženih brisač so tudi podajalniki brisač s centralnim izvlekom enostavnejše izdelave, kar se posledično odraža v njihovi nižji ceni, prav tako pa ne vsebujejo veliko mehanskih delov zaradi česar je možnost pokvarljivosti minimizirana.

Poseben tip podajalnikov papirnatih brisač so podajalniki industrijskih brisač, katerih prednost je predvsem ta, da lahko nanj nadomestimo role z večjo kapaciteto (navitjem) papirja ter so zato posebej namenjeni za uporabo v industrijskih obratih. Ta tip podajalnikov se pogosto odraža v enostavni, robustni izdelavi, vendar pogosto ne vsebujejo nekakršnega ohišja za zaščito papirja.

Po izbiri vrste podajalnika papirnatih brisač, je dobro razmisliti še o željenih komponentah. Priporočena je izbira podajalnika s transparentnim ohišjem ali oknom za lažje spremljanje porabe papirja. Kot drugo je potreben razmislek o frekventnosti uporabnikov, ki bodo uporabljali podajalnik za odločitev o izbiri podajalnika z vključeno ključavnico.

Podajalniki toaletnega papirja

Enako pa je za podjetje smiselen razmislek o izbiri podajalnika toaletnega papirja. Po določitvi stopnje frekvence ljudi, ki bodo uporabljali podajalnik, si nato ogledamo prednosti/slabosti podajalnikov različnih vrst.

Konvencialna držala toaletnega papirja so pogosta najcenejša ter najenostavnejša za uporabo, zato jih ponavadi namestimo tudi v naše domove. Nanj se pritrdijo manjše role papirja (z manjšim navitjem), kar pomeni, da so primerna samo za sanitarije z nizko kapaciteto ljudi. Njihova ključna slabost je tudi nagnjenost h kraji papirja, saj se WC rolica lahko enostavno sname z držala.

Podajalniki WC lističev so na trgu prisotni skoraj od samega začetka. Prednost teh podajalnikov je predvsem njihova kompaktnost. Zaradi manjših dimenzij so primerni za namestitev v večino toaletnih prostorov. Sistem podajanja »listič po listič« pa omogoča bolj ekonomično uporabo papirja v primerjavi z rolami. Slabost te vrste podajalnikov je nizka kapaciteta papirja, ki ga lahko namestimo v podajalnik, kar pomeni, da je potrebno pogosto polnenje. Ta tip podajalnikov je zato primeren le za sanitarije z nizko do srednjo kapaciteto ljudi. Kot drugo, lističi pogosto končajo na tleh, kar pomeni dodatno čiščenje za oskrbovalce.

Podajalniki Mini Jumbo in Maxi Jumbo so podajalniki WC rol z visoko kapaciteto navitja, zato so primerni za sanitarije s srednjo do veliko kapaciteto obiska. Maxi Jumbo rolica lahko vsebuje tudi do 9 navadnih rolic navitja, kar posledično pomeni večjo dimenzijo podajalnikov te vrste, zato pogosto niso primerni za manjše sanitarije.

Podajalniki WC papirja s sredinskim izvlekom so primerni za sanitarije s srednjo do visoko frekvenco obiska. So eni izmed bolj ekonomičnih podajalnikov zaradi podajanja papirja »list po list«, kar lahko vodi do zmanjšanja porabe toaletnega papirja tudi do 40%. Občutna slabost te vrste podajalnikov pa je visoka cena papirja s sredinskim izvlekom.

Izbira pravega podajalnika je tako zmes lastnih želja in preferenc ter prednosti in slabosti podajalnikov samih. Priporočamo tehten razmislek o le-teh pred samim nakupom ali najemom, da se izognemo kasnejšim nevšečnostim ter potrebi po menjavi.

Oglejte si še našo ponudbo ostalih podajalnikov!

podajalniki

Morda vas zanima tudi: