Čiščenje preprog

Čiščenje preprog, tepihov, predpražnikov

Smo že globoko v poletnem času, ki pa je naravnost idealen za čiščenje preprog in predpražnikov! Načinov čiščenja je kar nekaj, najpogosteje si pomagamo z domačimi sredstvi, najbolje pa je, da to naredimo s profesionalnimi čistilnimi sredstvi.

Svetujemo vam, da redno skrbite za vaše preproge ali predpražnike in sicer tako, da jih pogosto presesavate. Več časa kot se zadržujemo v prostorih s preprogami, hitreje jih umažemo z drobno umazanijo, ki jo nanašamo. Ta umazanija lahko v nekaterih primerih (pesek, kamni itd.) celo poškoduje vlakna.

Brezplačno svetovanje o premazih

Čiščenje tepihov

V prvem koraku torej preprogo dobro presesajte. Tako boste z nje odstraniti večjo nesnago. Nato se lahko lotite čiščenja posameznih madežev, ki so na preprogi. To naredimo z odstranjevalci madežev, ki jih preprosto napršite na površino, pustite delovati nekaj minut ter odstranite z mokro krpo. Za enakomerno ročno čiščenje celotne preproge uporabite primerno krtačo (pazite, da ni pregroba – saj lahko v tem primeru poškoduje naš tepih), čistilno sredstvo in vedro čiste vode. Raztopino nanesite na površino ter jo dobro skrtačite. Po koncu preprogo izperite s čisto vodo. Za najboljši rezultat pa lahko uporabite globinski sesalec (mokro-suhi) oz. stroj za ekstrakcijo v kombinaciji s sredstvom za strojno čiščenje preproge ter vodo.

V primeru, da se vam je na preprogo prijel žvečilno gumi, lahko uporabite preprosti trik z ledenimi kockami. Žvečilko zamrznite ter jo preprosto odstranite. Včasih pa se zgodi, da kljub zamrznitvi žvečilnega gumija ne odstranite. Takrat je najbolje uporabiti namensko čistilno sredstvo, ki bo za vselej opravilo z nadlogo.

Bodite pozorni, da čistilna sredstva vedno preizkusite na majhnem delu preproge, saj je danes na trgu veliko močno koncentriranih čistil za čiščenje tkanin in preprog, ki pa lahko poškodujejo (razbarvajo) vašo preprogo. Pred uporabo ne pozabite vedno natančno prebrati proizvajalčevih navodil in se ravnati v skladu z njimi. Mokrega čiščenja preprog se lotite v toplih mesecih, da se bodo le-te hitreje posušile, nikar pa jih ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi, saj lahko pride do hitrega bledenja barv!

 

Če še vedno niste prepričani kako se lotiti čiščenja vaših preprog, nas kontaktirajte. Preberite si tudi naš članek o zaščiti talnih površin!

Povezava na članek o zaščiti talnih površin

Morda vas zanima tudi: